Zeil met ons mee

Meezeilen op een traditioneel zeilschip

Het team van de Wadzeilers organiseert jaarlijks een aantal meerdaagse zeiltochten, variërend in lengte van 1 dag tot een hele week. Harlingen is het vertrekpunt en de Waddeneilanden zijn de bestemming. Onderweg laten we ons leiden door de wind en het tij van één van de mooiste zeilgebieden van het noordelijk halfrond. De Waddenzee is Unesco Werelderfgoed! Krijg je al zin om op te stappen? Hieronder lees je meer over het verloop van onze reizen of ga direct naar onze Zeilreizen voor 2023.

Geniet van de rust op het water

Zeilen met de Wadzeilers is vooral ontspannen. Je kunt je hoofd een aantal dagen heerlijk rust gunnen, terwijl je lijf meer of minder actief is. Dat laatste bepaal je zelf; je kunt meehelpen met zeilen (ervaring niet vereist) of achterover leunen en naar de windvaan op de mast turen, net waar je zin in hebt. Geniet in ieder geval van de wind in de zeilen, de zilte zeelucht, de prachtige vergezichten en de schitterende eilanden.

Gezelligheid aan boord en op de eilanden

Daarnaast is het ook heel gezellig! In wisselende samenstelling ben je met elkaar bezig op het dek of in de kombuis, speelt een spelletje in het ruim of je leest eindelijk dat mooie boek.
Wanneer we ‘s middags in een haven hebben aangelegd, is er voor wie wil een havenborrel. Daarna kun je aan wal om het eiland te ontdekken of een terrasje op te zoeken. Of beide, want alle Waddeneilanden hebben volop leuke horecagelegenheden.
Het groepsverblijf in het ruim is later op de avond vaak de ‘place to be’. Onderdeks wordt onder het genot van een drankje veel gelachen en worden ervaringen uitgewisseld. Schijnbaar als vanzelf ontstaan er regelmatig mooie gesprekken. Ook hier geldt dat niets hoeft. Als je het fijn vindt om in je eentje of met je reisgenoot op stap te gaan, kun je dat natuurlijk gewoon doen.

Het verloop van je zeilreis

Op het moment dat je aan boord stapt wordt je welkom geheten door de begeleiders van de Wadzeilers. Zij wijzen je in welke hut je slaapt. De schepen hebben twee- en vierpersoons hutten met stapelbedden. Iedere hut heeft een eigen wastafel en er zijn, afhankelijk van het schip, twee tot drie douches en toiletten aanwezig. Deelnemers die alleen hebben geboekt worden ingedeeld in een hut met iemand van hetzelfde geslacht. Tegen een meerprijs kun je ook een privé hut boeken.

Na een eerste kennismaking met de rest van de opvarenden en een kop koffie met iets lekkers vertellen we je wat je de komende dagen kunt verwachten. Ook de schipper komt kennismaken en vertelt iets over zeilen op het Wad. De volgende ochtend is er eerst een gezamenlijk ontbijt waarbij de schipper in overleg met de opvarenden plannen voor die dag bespreekt. De wind en het getij spelen hier een belangrijke rol.
Op de eerste zeildag geeft de maat voor vertrek uitleg over het schip en alle acties die nodig zijn om onder zeil te gaan. Nadat we de haven uit zijn gevaren zal hij of zij hulp vragen bij het hijsen van de zeilen, want daar is wat spierkracht voor nodig. Tijdens het zeilen kun je op het schip verblijven waar je wilt. Helpen met de fok op het voordek, lekker niks doen in de kuip of op het achterdek met de schipper het schip op koers houden.

Het ruim is ook gewoon toegankelijk en tussendoor zetten we koffie/thee en is er een lunch met een warme snack. Gewoonlijk komen we in de loop van de middag in de haven van een Waddeneiland aan. Bij de langere reizen kunnen we er ook voor kiezen om een nacht droog te vallen en op het Wad te blijven. Een unieke ervaring!

Inclusief bijna alles

Onze prijzen zijn inclusief verblijf, alle maaltijden, snacks, koffie/thee en havenborrel bij aankomst. Rond 19 uur staat er een verse warme maaltijd voor je klaar, naar wens ook vegetarisch. De Wadzeilers staan bekend om het goede eten aan boord. Wij zorgen dat er voldoende eten en drank aanwezig zijn en als je dieetwensen hebt kun je die vooraf per mail doorgeven.
Alleen de overige genuttigde drankjes reken je aan het eind van de reis af. Er is frisdrank, bier, wijn en schippersbitter aan boord. Hiervoor rekenen we de inkoopprijs + een beetje toeslag, dus geen horecaprijzen!

Op de laatste zeildag gaan we terug richting Harlingen, waar we in de loop van de middag aankomen. Deelnemers die met de auto zijn gekomen kunnen deze van het parkeerterrein ophalen en op de kade parkeren om de bagage in te laden. Voor de treinreizigers is het maar een heel klein stukje lopen naar station Harlingen haven.

Veiligheid

Veiligheid is belangrijk. Aan boord is de schipper de baas en we verwachten dat je zijn/haar (veiligheids-)aanwijzingen en die van de maat opvolgt. De schepen waar we op varen zijn volledig gekeurd en in het bezit van alle wettelijk verplichte certificaten. Er zijn automatisch opblaasbare reddingsvesten aan boord die we bij windkracht 6 of meer aan doen.

Voor wie organiseren we de zeilreizen?

Iedereen die een beetje sportief is ingesteld en het leuk vindt om met een groep een aantal dagen op een klassiek schip te verblijven kan met ons mee. Onze deelnemers variëren in leeftijd van 18 tot 85 jaar. Leeftijd speelt dus eigenlijk geen rol, maar je moet wel mobiel zijn want er is alleen een trap naar de leefruimte en de hutten onderdeks.

Wat verwachten we van jou?

Het is de bedoeling dat alle deelnemers af en toe een handje helpen met koken, het ontbijt klaarzetten of de afwas. Met elkaar is het zo gedaan en best gezellig.

Ik wil mee!

Bekijk dan hier de reizen voor 2024

mosselenkokkelszoeken